Saidatina Aisyah ~Ummul Mukminin~


Assalamualaikum.w.b.t.
dah lama rasanya Liyana tak update Blog...baiklah kali ini Liyana update blog dengan satu ilmu..in syaAllah
ilmu ini Liyana peroleh dari Blog evolusi jihad...

jom kita baca tentang Saidatina Aisyah r.a..Aisyah r.ha dilahirkan empat tahun sesudah Nabi SAW diutus menjadi Rasul. Semasa kecil dia bermain-main dengan lincah, dan ketika dinikahi Rasulullah SAW usianya belum genap sepuluh tahun. Dalam sebahagian besar riwayat disebutkan bahawa Rasulullah SAW membiarkannya bermain-main dengan teman-temannya. Dua tahun setelah wafatnya Khadijah r.a datang wahyu kepada Nabi SAW untuk menikahi Aisyah r.a. Setelah itu Nabi SAW berkata kepada Aisyah, " Aku melihatmu dalam tidurku tiga malam berturut-turut. Malaikat mendatangiku dengan membawa gambarmu pada selembar sutera seraya berkata,' Ini adalah isterimu.' Ketika aku membuka tabirnya, tampaklah wajahmu. Kemudian aku berkata kepadanya,' Jika ini benar dari Allah SWT , niscaya akan terlaksana."

Mendengar khabar tersebut, Abu Bakar dan isterinya sangat senang, terlebih lagi ketika Rasulullah SAW setuju menikahi puteri mereka, Aisyah. Baginda mendatangi rumah mereka dan berlangsunglah pertunangan yang penuh berkat itu. Setelah pertunangan itu, Rasulullah SAW hijrah ke Madinah bersama para sahabat, sementara isteri-isteri baginda ditinggalkan di Makkah. Setelah menetap di Madinah, baginda mengutus orang untuk menjemput mereka, termasuk Aisyah r.ha. Dengan izin Allah SWT, menikahlah Aisyah dengan mas kahwin 500 dirham.

Aisyah tinggal dikamar yang berhampiran dengan Masjidil Nabawi. Dikamar itulah banyaknya wahyu diturunkan, sehingga kamar itu disebut juga sebagai tempat turunnya wahyu. Dihati Rasulullah SAW, kedudukan Aisyah sangat istimewa, dan tidak dialami oleh isteri-isteri baginda yang lain. Didalam hadith yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a. bahawa, " Cinta pertama yang terjadi didalam Islam adalah cintanya Rasulullah SAW kepada Aisyah r.ha."

Didalam riwayat Tirmidzi dikisahkan bahawa ada seseorang yang menghina Aisyah dihadapan Ammar bin Yasir sehingga Ammar berkata kepadanya,"Sungguh celaka kamu. Kamu telah menyakiti isteri kecintaan Rasulullah SAW." Sekalipun perasaan cemburu isteri-isteri Rasulullah SAW terhadap Aisyah sangat besar, mereka tetap menghargai kedudukan Aisyah yang sangat terhormat. Bahkan ketika Aisyah r.ha wafat, Ummu Salamah berkata, "Demi Allah SWT, dia adalah manusia yang paling beliau cintai selain ayahnya (Abu Bakar)'.

Di antara isteri-isteri Rasulullah SAW, Saudah bin Zum`ah sangat memahami keutamaan-keutamaan Aisyah, sehingga dia merelakan seluruh malam bahagiannya untuk Aisyah. Dengan demikian dapat dikatakan bahawa Aisyah sangat menitikberatkan sesuatu yang menjadikan Rasulullah SAW rela. Dia menjaga agar jangan sampai baginda menemukan sesuatu yang tidak menyenangkan darinya. Karena itu,dia sentiasa mengenakan pakaian yang bagus dan selalu berhias untuk Rasulullah SAW. Menjelang kewafatan Rasulullah SAW, baginda meminta izin kepada isteri-isterinya untuk beristirahat dirumah Aisyah selama sakitnya hingga wafat.

Dalam hal ini Aisyah berkata, "Merupakan kenikmatan bagiku karena Rasulullah SAW wafat dipangkuanku." Bagi Aisyah, menetapnya Rasulullah SAW selama sakit dikamarnya merupakan kehormatan yang sangat besar karena dia dapat merawat dan menjaga baginda hingga ke akhir hayatnya. Rasulullah SAW dimakamkan dikamar Aisyah, tepat ditempat baginda wafat. Sementara itu, dalam tidurnya, Aisyah melihat tiga buah bulan jatuh ke kamarnya. Ketika dia memberitahu hal ini kepada ayahndanya, Abu Bakar berkata, "Jika yang engkau lihat itu benar, maka dirumahmu akan dimakamkan tiga orang yang paling mulia dimuka bumi." Ketika Rasulullah SAW wafat, Abu Bakar berkata, "Beliau adalah orang yang paling mulia diantara ketiga bulanmu." Ternyata Abu Bakar dan Umar dimakamkan dirumah Aisyah.

Setelah Rasulullah SAW wafat, Aisyah senantiasa menghadapi cubaan yang sangat berat, namun dia menghadapinya dengan hati yang sabar, penuh kerelaan terhadap takdir Allah SWT dan selalu berdiam diri didalam rumah semata-mata untuk taat kepada Allah SWT. Rumah Aisyah r.ha senantiasa dikunjungi orang ramai dari segenap penjuru untuk menimba ilmu atau untuk berziarah makam Nabi SAW.

Ketika isteri-isteri Nabi SAW hendak mengutus Uthman menghadap khalifah Abu Bakar untuk menanyakan harta warisan Nabi SAW yang merupakan bahagian mereka, Aisyah justeru berkata, "Bukankah Rasulullah SAW telah berkata, 'Kami para nabi tidak meninggalkan harta warisan. Apa yang kami tinggalkan itu adalah sedekah." Dalam penetapan hukum juga, Aisyah seringkali menemui wanita-wanita yang melanggar syariat Islam. Didalam Thabaqat, Ibnu Saad mengatakan bahawa Hafshah binti Abdurrahman menemui Ummul Mukminin Aisyah r.a. Ketika itu Hafshah mengenakan kerudung yang nipis. Sepantas kilat Aisyah menarik kerudung tersebut dan menggantinya dengan kerudung yang tebal. Aisyah tidak pernah mempermudah hukum kecuali jika sudah jelas dalilnya dari Al Qur`an dan Sunnah. Aisyah r.ha adalah orang yang paling dekat dengan Rasulullah SAW sehingga banyak menyaksikan turunnya wahyu kepada baginda. Aisyah juga memiliki kesempatan untuk bertanya langsung kepada Rasulullah SAW jika menemukan sesuatu yang belum dia fahami tentang suatu ayat. Dengan demikian dapat dikatakan bahawa dia memperoleh ilmu langsung dari Rasulullah SAW. Aisyah r.ha termasuk wanita yang banyak menghafal hadith-hadith Nabi SAW, sehingga para ahli hadith menempatkan dia pada urutan kelima dari para penghafal hadith setelah Abu Hurairah, Ibnu Umar, Anas bin Malik dan Ibnu Abbas.

Dalam hidupnya yang penuh dengan jihad, Saidatina Aisyah r.ha wafat pada usia 66 tahun, bersamaan dengan bulan Ramadhan,tahun ke-58 H, dan dimakamkan di Baqi`. Kehidupan Aisyah penuh dengan kemuliaan, kezuhudan, tawadhu'dan pengabdian sepenuhnya kepada Rasulullah SAW, selalu beribadah serta senantiasa melaksanakan solat malam. Selain itu, Aisyah banyak mengeluarkan sedekah sehingga didalam rumahnya tidak akan ditemukan wang satu dirham atau satu dinar pun. Sabda Rasulullah SAW, "Berjaga dirilah engkau dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma." (HR. Ahmad ).

Semoga sifat peribadi Saidatina Aisyah r.ha dicontohi para muslimah dan wanita hari ini. Wallahua'lam...

~Evolusi Jihad~
~Blogger Muda~

2 comments:

Shakira Pathi said...

perkongsian ilmu yang bagus :)

Unknown said...

InsyaAllah...

© Faith Journey, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena