Terlalu Banyak Cerita!!!


Assalamualaikum sahabat2 ..
Allah hai rasanya terlalu lama liyana x update blog yana.. sibuk bertambah malas ..hahha
ok.. sepanjang yana x update blog sebenarnya banyak kisah dan pengalaman yg yana hadapi..sedar x sedar yana dah pun hadapi..

saat yana diberi ujian yg begitu besar sewaktu final exam time asasi (tamhidi ).. saat result keluar..saat nak move on.. banyak sgt..ada ruang dan masa yana akan kongsikan ..buat semua yg baca moga2 bermanfaat buat kalian.. 

ok untuk harini yana cuma nak share tentang barakah..

barakah itu apa?
bila mana kamu belajar kamu dapat amalkan apa yg kamu belajar... itu dipanggil barakah
bila mana kamu ada harta tapi x miskin.. x pula kaya..sekadar mencukupi keperluan..itu barakah..
bila mana kamu mampu bersabar saat kamu diberi ujian..itu barakah..

tanda Allah sayang ..Allah berikan ujian.. tanda Allah cinta Allah datangkan musibah.. untuk kita sentiasa ingat yg Allah sentiasa ada dgn kita walaupun waktu itu manusia x pandang kita..

pengalamannya lepas sewaktu yana di skolah menengah dulu yana bersekolah di SMKA Nibong Tebal..atau nama sekarangnya SMKA Sheikh Abdullah Fahim.. yana satu dari kalangan pimpinan pelajar di sekolah waktu tu.. masa yg sibuk.. tugas yg banyak.. yana pulak jenis aktif masuk pertandingan smpai peringkat negeri macm tu.. betapa masa tak cukupnya utk yana study.. hmm

yana sewaktu menengah rendah alhamdulillah diberi rezeki utk selalu result yg baik.. tapi sejak yana berada dibarisan kepimpinan..result makin lama makin down.. Allah saja yg tau perasaan waktu tu.. hati ni.. badan ni penat sgt..tapi kita percaya pada janji Allah.. kalau kita bantu agama Allah..Allah akan bantu hidup kita..



waktu tu yana x pikir panjang dah..walaupun result aku x segempak result kawan2 yg lain waktu exam.. aku rasa sekarang ni kekuatan aku hanyalah aku kena cari BARAKAH.. lakukan segala tugas sebagai pimpinan dgn penuh ikhlas..moga2 dgn ini Allah bantu aku utk mudah urusan belajar..

buat tugas ..study punya study... dan dah lepas SPM smua..tiba saat result SPM 2015 diumumkan.. Allah ..satu family datang skolah sbb nak ambik result skali.. perasaan hanya Allah yg tau.. dlm hati memohon.. Ya Allah berikanlah keputusan ini dapat membanggakan ibu dan ayah aku.. x henti2 yana berdoa.. tapi.. Allah lebih tau apa yg terbaik buat kita..saat result diumumkan utk pelajar naik pentas ..nama yana tidak tersenarai..Allah.. sedih..sgt2 sedih.. yana tgok muka mama dan abah .. lagilah ..sebak tak tertahan.. akhirnya yana dapat tau result yana .. alhamdulillah kurang 1 A dari org yg layak naik pentas..agak2 berapa? hahah.. byak B+ ..adoii.. tapi x pa..syukur alhamdulillah ..

selesai keluar result SPM.. smua org takut ..of course takut utk keputusan universiti.. dan penantian pon berakhir.. 2 bulan selepas keluar result spm ..keluarlah result UPU.. 

ALHAMDULILLAH.. syukur sgt waktu result upu keluar yana ditawarkan utk sambung asasi di Univeristi Sains Islam Malaysia(USIM).. syukur yg teramat sgt..nak nangis pon ada..masa result spm tu mmg rasa diri ni x layak dah nak dimasukkan dlm senarai masuk U.. tapi .. rezeki kita x kan mampu jangka.. sahabat2 yana ada yg dapat result lebih dari yana.. dapat diploma.. dapat matrik.. dan alhamdulillah walau yana x mampu sama2 ada dengan diorang atas pentas menjadi pelajar cemerlang spm..tapi masih Allah beri peluang utk sambung asasi.. itu namanya BARAKAH...

 nampak x kuasa BARAKAH?? kita korban diri kita utk kerja Allah..tolong dalam kepimpinan.. Allah murahkan rezeki kita.. tanpa kita jangka.. yg penting sentiasa ikhlaskan diri.. Allah x pernah lalai walau sekali menilai kebaikan yg kita buat..jadi teruskan amalan kita..teruskan korban kehendak diri kita..teruskan bantu agama Allah..moga2 ada rahmat dan barakah..amin..

setakat ini sahaja coretan utk kali ni..almaklumlah lama x menaip..panjang sikit lah yee..moga bermanfaat.. wallahu 'alam..

~beautiful of iman~

welcome back!!


Assalamualaikum w.b.t
alhamdulillah syukur atas nikmat kurnianNya.. hahhaa dah lama sangat tak update blog... maaf nah..last update tahun lepas bulan 3 tak silap..



gambar usim tercinta!


ok untuk pengetahuan sekarang memang agak sibuk sikit sebab sem yang sangat padat.. banyak sangat kejaaa... liyana belajar mana? haaa!! liyana sekarang belajar di Universiti Sains Islam Malaysia.. a.k.a USIM.. kat mana tu? nilai negeri sembilan. dalam kos (tamhidi)asasi sains dan teknologi..alhamdulillah dapat jugak masuk U eh..walau result spm ku tak lah gempak mana..alhamdulillah..

so,untuk post kali ni x tau nak update apa memandang kan dah lama sangat tak menaip.. tapi kalau korang nak tau pengalaman liyana kat sini.. boleh..boleh nanti liyana balas untuk next entry ok? banyak sangat pengalaman walau liyana kat sini baru 7 bulan.. jumpa orang macam ni macam tu.. tapi apa orang kata bila masuk U ni kita kena pandai lah bawa diri ..kawan yang macam mana yang kita pilih itu yang akan mempengaruhi kita.. 

ok setakat ni saja coretan kali ini ..in sha Allah kalau ada kesempatan next entry liyana cerita sikit pengalaman yang tak seberapa ..mana nak tau boleh bagi idea sikit untuk adik2 yang baru lepas spm nak isi UPU nanti kan? 

wallahu a'lam
Assalamualaikum
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

. Template by Liyana Syafiqah Beautiful Of Iman and Malaysia