Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara!
Bismillahhirrohmaanirohim,
Assalamualaikum..w.b.t.
kita semua mesti ingat,kita hidup di dunia hanya sementara,jadi janganlah kita lupa setiap perbuatan pasti ada pembalasannya diakhirat kelak..
jom baca~ 5 perkara sebelum 5 perkara.


Kawan-kawan, Ingatlah 5 Perkara Sebelum Datang 5 Perkara:

1. Sihat sebelum sakit
2. Muda sebelum tua
3. Kaya sebelum miskin
4. Lapang sebelum sempit
5. Hidup sebelum mati.


Penjelasan:
1. Sihat sebelum sakit – Lakukan sesuatu yang berfaedah dan mendatangkan kebaikan kepada diri anda dan orang-orang disekeliling anda semasa anda masih sihat.
2. Muda sebelum tua – Waktu anda muda inilah saatnya anda berusaha mencari kemewahan disamping tidak lupa kewajiban anda kepada Maha Pencipta, kelak bila anda tua anda tidak lagi memikirkan hal duniawi.
3. Kaya sebelum miskin – Waktu anda kaya berharta itulah anda boleh menolong orang yang lebih susah daripada anda kerana sedekah yang ikhlas akan jadi bekalan anda menghadapNYA.
4. Lapang sebelum sempit – Waktu anda masih ada kelapangan inilah waktu yang paling sesuai mendalami ilmu agama untuk pedoman anda.
5. Hidup sebelum mati – Sesungguhnya sewaktu hidup semua 4 perkara di atas boleh anda lakukan. Bila anda telah tiada hanya amal soleh, sedekah jariah dan doa anak yang soleh yang mengiringi anda.

wsalam
~blogger muda~

2 comments:

Maria Menado~ said...

In Shaa Allah. =)

Unknown said...

Sama2 kita beramal..May Allah bless u.. :)

© Faith Journey, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena