Redha dan Positif


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah syukur kepada yg maha Pencipta ,yang maha mengetahui apa yang terbaik buat kita




pos ni untuk apa eh?
ok firstly post ni berkenaan lebih kurang macam rasa syukurlah diberi peluang melanjutkan pelajaran lagi untuk peringkat sarjana muda. Walaupun kos yang yana dapat tidaklah seperti yang diharapkan, tapi orang kata everything happen for a reason , right?
 nak tak nak Allah lebih tau apa yg sesuai dengan kita :

وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)


jadi nak tak nak kita kena yakin dan redha.. kos apa yang yana nak tu? dan kos apa yang yana dapat?
haha .. sewaktu asasi(tamhidi) dulu berhasrat utk sambung Degree dalam Science Actuary.. dan alhamdulillah Allah hadiahkan yg lebih baik. sekarang yana sambung kos Applied Physics.

terpikir jugak ambik kos fizik ni nak keja apa eh nanti?haha
abah yana cakap, kita belajar je dulu , soal rezeki kerjaya Allah yang tentukan.. ramai ja student yang belajar kos yg memang dah nampak kerjaya , tapi Allah berikan ujian dia x da rezeki lagi untuk bekerja. so set mind rezeki Allah tu luas as long as kita percaya pada dia. Sebab Allah  akan beri berdasarkan apa yang kita fikirkan tentang Dia. 

so the conclusion is:
Redha dengan setiap pemberian Allah ..walaupun kita tak pernah letak dalam wishlist kita sebelum ni
dan
sentiasa berharap pada yang satu iaitu Allah dan positifkan setiap anggapan kita pada Allah walaupun kita diberi banyak ujian.

setakat tu sahaja perkongsian..moga2 bermanfaat dan ada barakahnya..Amin
waalahu a`lam


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

. Template by Liyana Syafiqah Beautiful Of Iman and Malaysia